

Op de Amsterdamse Nieuwmarkt staat een monument met als onderschrift ‘Bredero’. Het werd onthuld in 1968, meer dan een halve eeuw terug ter gelegenheid van de herdenking van de 350ste sterfdag van de dichter en toneelschrijver, geboren op 16 maar 1583. Het beeld, ontworpen door Piet Esser, stelt het theaterpersonage Jerolimo voor met een ‘deerne’ uit het Spaanschen Brabander (1617).
Op 23 augustus 2018 was het 400 jaar geleden dat Bredero stierf, in de vroege ochtend.
Om activiteiten rond het 400ste sterfjaar te stimuleren is toen de Stichting Bredero 2018 opgericht. Op 16 maart 2018 – Bredero’s geboortedag – is de website www.Bredero2018.nl geopend. De site geeft allerlei informatie over Bredero en er is ook een rubriek met blogs en vlogs, Bredero en ik, waarin iedereen een bijdrage kan leveren over zijn/haar persoonlijke band met deze levendige Amsterdamse dichter. De stichting wil ook jonge doelgroepen bereiken en organiseerde met steun van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde een Big Bredero Battle, onder het motto: ‘Ben jij de nieuwe Bredero?’ 2018 werd gezien als het jaar van Bredero. Ter gelegenheid van dit literaire jubileum verschijnt de biografie De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz Bredero van literair historicus René van Stipriaan. Van Stipriaans boek is een meeslepend eerbetoon aan Bredero, van wie nauwelijks documenten in de archieven zijn te vinden. Een biografie is De Hartenjager dan ook niet. De eerste hoofdstukken die samen een kleine honderd bladzijden tellen, volgen het leven van Bredero: zijn geboorte en jeugd in het zeventiende-eeuws oude Amsterdam, zijn ontwikkeling als dichter en toneelschrijver tot aan zijn vroege dood op 33-jarige leeftijd.
Van Stipriaan plaatst Bredero in zijn tijd waarbij hij uitstapjes maakte terwijl Amsterdam zich ontwikkelde als wereldstad en handelsmetropool. Hij schrijft zo levendig, dat je als lezer getuige bent van Bredero’s aanwezigheid in de stad. Rederijkerskamers, toneelgezelschappen en de klasse van ambachtslieden waaruit Bredero voortkomt krijgen alle aandacht in het boek.
De dood van de jonge Bredero in 1618 hield \ veel literaire kenners en tijdgenoten bezig. Hoe kon deze dichter die het hoofdstedelijke leven vastlegde in gedicht en toneelstuk, niet alleen de Spaanschen Brabander, ook de Klucht van de Koe en Moortje, zo jong overlijden? De laatste zin van het biografische deel luidt: ‘De doodsoorzaak bleef onvermeld.’ Vervolgens begint het nieuwe hoofdstuk met: ‘Waaraan is Bredero overleden? Die vraag zal bij iedereen zijn opgekomen die vernam van zijn veel te vroege dood.’ Vervolgens onthult Van Stipriaan als een echte detective de meest waarschijnlijke, maar nooit met honderd procent zekerheid te zeggen doodsoorzaak: het was liefdesverdriet. Hiermee sluit hij het bekende verhaal buiten dat Bredero in de winter van 1618 onderweg naar Haarlem door het ijs zakte en aan de gevolgen daarvan overleed. Nee, daar verscheen Magdalena Stockmans, een negentienjarige wees die Bredero rond de jaarwisseling 1617-1618 ontmoette. Bredero werd verliefd, maar toen verscheen er een rivaal op toneel, de twintig jaar oudere Isaac van der Voort. Magdalena trouwde met hem, waardoor Bredero zijn hart was gebroken. In zijn laatste levensmaanden leefde hij als ‘d’allerdroeffste man’ die ooit had geleefd. Met behulp van tekstanalyse en vergelijkingen met andere dichters weet Van Stipriaan de lezer ervan te overtuigen dat Bredero zelfmoord had gepleegd. Bredero werd slechts 33 jaar oud.
Bronnen:
https://www.theaterkrant.nl/nieuws/de-hartenjager-eerbetoon-aan-gerbrandt-adriaensz-bredero/
https://www.neerlandistiek.nl/2018/03/website-brederojaar-2018-in-de-lucht/
Maak jouw eigen website met JouwWeb